Även om rörelsen givetvis har historiska rötter brukar man beskriva hipsterkulturen som ett 90-talsfenomen som sedan fortsatt att utveckla sig – inte minst i storstäder i västvärlden. Hipsters kan sägas vara ett uttryck individualiseringen i samhället. De senaste 30 åren har det blivit allt viktigare för allt fler att sticka ut från mängden och uttrycka sin egen unika personlighet. Ofta handlar det om att utveckla preferenser för smala saker som speciella öltyper, en viss musikstil och okända litterära genres. Hipsters gillar alltså att förhålla sig alternativt till normer i samhället. När tillräckligt många är alternativa på ungefär samma sätt kan man dock argumentera för att just hipsterkulturen blivit norm – åtminstone i vissa grupper i samhället.
Hipsters och utseende
Vad är bra med skägg? Det är en fråga som många skäggbärande hipsters fått höra. Man kan dock ställa samma fråga om vad som helst som människor gör med sitt utseende och sin klädstil för att de trivs med det eller för att sticka ut eller passa in. Det är inget speciellt med skägg i det avseendet. Många hipsters gillar skägg eftersom det ger en extra möjlighet att uttrycka sig och för att det går att fördjupa sig i mustaschvax, parfymerade skäggoljor och historiska skäggtrender. Just detta att gå in för något på ett helhjärtat sätt anses typiskt för hipsters. Andra strömningar inom utseende i hipsterkulturen är tatueringar på både män och kvinnor och ovanliga, kanske vintage, klädesplagg snarare än kläder ur den senaste modekollektionen. Ofta markerar hipsters sitt avståndstagande gentemot över och medelklassen genom att bära klädesplagg som tidigare förknippats med arbetarklass. Som en fläckig träningsoverall, flanellskjorta och en sliten keps.
Vanliga värderingar inom hipsterkulturen
De flesta svenska svenska hipsters definierar sig som vänster i relation till den politiska mittfåran. Även i USA handlar hipsterkulturen för många om en form av reaktion mot kapitalism och konsumtionskultur. Många hipsters försöker handla miljövänligt och intresserar sig ofta för näringslära. Inte sällan tar det extrema uttryck och denna vilja att äta det mest nyttiga och ovanliga som går att hitta har skapat en stor marknad för udda koncept inom hälsa och mat – framförallt i USA. Det skall dock påpekas att hipsterkulturen inte är en särskilt billig livsstil och vita, välutbildade 80-talister ur övre medelklassen är kraftigt överrepresenterade bland dem som kallas eller kallar sig för hipsters. Vem är egentligen hipster? Det kan vara svårt att avgöra eftersom många av dem som skulle kunna utpekas föraktar alla ismer och kollektiv. De vill bara vara unika. Samtidigt så har hipster blivit ett lite nedsättande uttryck i vissa kretsar där det betecknar en människa som uttrycker sin ”individualitet” på precis samma sätt som alla andra…