Vikten av skovård


När man talar om mode, så får man absolut inte glömma bort skorna. Hur många har inte lagt märke till en otroligt snygg man eller kvinna som verkligen kan klä sig, men som faller i aktning så snart blickarna vänds mot skorna? Att ha välvårdade skor kan backa upp en usel klädsel i övrigt, men det är sällan som en snygg outfit kan göra att man bortser från det faktum att man har ignorerat vikten av välputsade skor. Att hitta rätt produkter för skovård är enkelt och kan köpas vid samma tillfälle och ibland samma butik som när du exempelvis handlar smink online.

Skovård – steg för steg

Det är inte bara mäns skor som behöver sig en omgång då och då. Även om kvinnor har tendens att byta skor oftare, så finns det ingen garanti för att skorna inte ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig efter en regnig dag. Välvårdade skor mår bättre och håller längre – inte minst om de är gjorda av läder, då skinn förändrar sig och ”lever” på ett sätt som vanlig textil inte gör.

Borsta


Börja först med att borsta bort grus och smuts från skorna med en skoborste. Är dina skor särskilt känsliga i materialet kan du bara torka av dem med en fuktig trasa. Detta moment ska du göra direkt när du har varit ute, eftersom skorna då är blöta eller fuktiga. Vänta med att putsa dem innan de har torkat helt. Lägg i skoblock efter putsningen så att sula och läder samt skoveck efter användning slätas ut och skornas form bibehålls.

Rengöring av skor

Börja med att rengöra skorna genom att avlägsna gammal skoputs. Använd lädertvål eller galltvål med lite ljummet vatten för att tvätta av skorna. Spola av dem under rinnande vatten men ha inte på för mycket tryck. Detta ska dock inte tillämpas för mockaskor. Har du istället läderskor, kan du använda ett läderbalsam efteråt, som en förberedelse för putsning.

Putsning


Om du vill putsa dina skor så bör du vänta en eller ett par dagar om det har varit blött ute. Putsning behöver annars inte ske så ofta, utan med jämna mellanrum när du tycker att skorna har förlorat sin glans. En grundputsning kan göras var 4:e månad medans en snabbputsning kan göras oftare.

Den skokräm du ska använda kan vara färgad eller ofärgad. Om den är färgad bör den köpas i en nyans som är ett steg ljusare än originalfärgen på skon. Använd en torr tygtrasa och gnid in krämen i alla veck. Tänk på att det behövs ytterst lite kräm för hela skon.

Avsluta med mer borstning

När skon sedan har torkat, så är det dags att borsta igen. En borste med hästtagel är bra för herrskor, men även för vissa damskor. Ibland fungerar också en nylontrasa.