Herrmodet under 1900-talet

När man talar om modehistoria ligger fokus ofta på hur kvinnors kläder har förändrats genom historien, snarare än männens. Kanske beror det på att kvinnornas mode har genomgått mer dramatiska förändringar, till exempel genom att klänningarnas kjolar blivit allt kortare, för att inte tala om att det till slut blev accepterat för kvinnor att bära ”manligt” mode, det vill säga byxor. Även männens mode har dock förändrats stort, något som blir tydligt om man jämför mäns kläder från början av 1900-talet med mäns kläder idag.

I början av det förra århundradet bar män frack eller kostym för de flesta formella eller semiformella tillställningar. Kostymen bars tillsammans med en matchande väst. Hög hatt var fortfarande ett krav för formell klädsel, i alla fall i de övre samhällsklasserna, och även vid andra tillfällen bar män hatt – vid de mest avslappnade formerna av socialt umgänge, som sport eller segling, bar männen de platta stråhattar som kallas ”boaters”. Klädseln vid dessa aktiviteter var vanligtvis en blazer, tillsammans med byxor med uppvikt nedkant och pressade veck.

Utbudet av sportkläder blev inte större förrän framåt 1920-talet, då män började använda mjuka tröjor och knälånga byxor, så kallade ”knickers”, vid sportigare aktiviteter. Det var också på 1920-talet som herrmodet blev något mindre uppstyrt och formellt, en trend som kom hand i hand med just tanken på mode som något som måste följas – medelklassen blev plötsligt rädd för att anses vara omodern eller otrendig, och började använda kläder som ett sätt att uttrycka sig. Detta kan bland annat ses i 1920-talets glada färger, även i herrmodet.800px-HatsMinneapolis20June1949

Det förändrades dock på 1930-talet, då den Stora depressionen i USA påverkade även modet, och herrkläderna blev mörkare och dovare i tonerna. Detta var något som skulle hålla i sig ända fram till 1960-talet, då ljusare kostymer återigen blev trendigt, samtidigt som hippiekulturens färgexplosion påverkade både herrmode och dammode.

Modet från 1970-talet och framåt har minst en generation som lever idag upplevt. Idag har både kvinnor och män mycket stor valfrihet när det gäller hur de klär sig, och framväxten av internet, och därmed e-butiker, har gjort att nästan all sorts mode är tillgänglig för alla oavsett var i världen de befinner sig. På Outletsverige.se kan man till exempel köpa kläder från Gant på rea, vilket gör deras kläder tillgängliga både för de som inte har en Gant-butik i sin närhet och för de som har lite mindre plånböcker.