Outdoorkläder i stilren tappning


Dagens mode involverar inte bara kläder och skor till vardags och fest utan även till gymmet eller ute i terrängen. Outdoormode har länge hamnat i skymundan på grund av alla tekniska detaljer som kan hämma designen. Dock har alltfler designers börjat utveckla ett stilrent och coolt outdoormode som kan bäras även i stan. Även du som inte bryr dig ett smack om friluftsliv kan därför klä dig bekvämt när som helst med ett trendigt utomhusmode.

Vad menas med outdoor?


Som ordet outdoor antyder gäller det kläder som främst ska användas utomhus. Det ska dock inte förväxlas med vanliga jackor och kappor som kan bäras till och från kontoret eller i stan under en shoppingrunda. Nej, det verkliga outdoormodet förknippas med rörelse i olika terräng, kanske under vandringar, tuffa cykelturer eller ute på äventyr. Klädernas material ska vara behagligt och transportera bort fukt, det ska andas och samtidigt hålla dig varm eftersom du kanske är ute i kallt väder. Det tekniska och de olika funktionerna i plaggen dominerar, sedan är det klart att kläderna gärna får se snygga ut. Även hållbarhet är en viktig faktor.

Designers som ägnar sig åt outdorrmode


Att satsa på design och teknik inom mode är ännu ganska nischat men det kommer fler och fler modeskapare som vill råda bot på detta. Det gäller både för kvinnor och män. Du kan hitta flera av kollektionerna online, bland annat kan du börja hos Johnells och kolla in senaste nytt från Stone Island, i form av snygga kläder för män som passar i olika klimat.

Astrid Vild är en annan uppstickare som tycker att det gjorts alldeles för lite inom outdoor. Hon skakade på huvudet åt alla tråkiga och intetsägande plagg som egentligen bara gjordes med funktion i åtanke. De kunde ärligt talat bara användas ute i skog och mark – skulle någon bära dem inne i stan skulle de bli uttittade för mindre. Nu har trenden vänt eller rättare sagt har man vänt kappan efter vinden. Vilds kollektioner är gjorda att kunna bäras till en mängd olika tillfällen, likaväl i skogen under hiking, som till en picknick ute i stadsparken en kylig höstdag.

Många designers har också sett hur man skapat något slags unisexmode av outdoor. Eftersom män under lång tid har haft tendens att ägna sig mer åt friluftsaktiviteter än kvinnor, har man bara sytt om herrplagg och gjort storlekarna mindre, lagt till en och annan detalj eller söm och benämnt den som en damkollektion. Nu ska outdoors bli anpassat till båda könen även om unisex-varianterna finns kvar.

Uttryck din egen stil utomhus

Alla vill vi känna att vi bär kläder som reflekterar vår egen stil, även när vi håller på med fritidsaktiviteter. En bra outdoor-kollektion ger både design och funktion i samma och ger bäraren en önskan om att shoppa mer från samma varumärke.