Festkläder vintern 2017/2018

En kvinna iklädd en trendig festklänning

Från 70-talsinspirerade storblommiga långklänningar till lyxiga jumpsuits, festmodet vintern 2017/2018 är en minst sagt brokig och spännande historia. Tillställningarna under vinterhalvåret låter oss ta ut svängarna rejält. På samma sätt som våra inredningar gått från det ljusa och fräscha till det mer lyxigt extravaganta så bjuder säsongens festplagg på en hel del flärd. De allra trendigaste plaggen låter oss leka med nya och fräscha färg- och mönsterkombinationer. Många av de gamla outtalade reglerna, som att vissa färger inte passar ihop, är inte längre aktuella. För den som gillar det hållbara och plånboksvänliga modet är det en god nyhet att trenden där vår- och sommarplagg hänger med in i vintersäsongen fortsätter att lysa starkt. På vinterns fester kan vi med fördel återanvända sommarens blommiga klänningar och toppar tillsammans med mer säsongsbetonade plagg. Här ska vi titta närmare på de festkläder som vi kan förvänta oss att hitta i butikernas utbud under vintersäsongen. Vilken outfit blir din nya favorit?

Glöm de gamla modereglerna

Tycker du att blått och svart inte kan bäras tillsammans, eller att rutigt och leopardmönstrat är en omöjlig kombination? Glöm det, vintern 2017/2018 får många av de gamla invanda modereglerna stryka på foten. Klassiskt svart är fortfarande ett säkert kort till fest, såväl internationell som lokal modevisning vittnar dock om att färgen får rejäl konkurrens av ett lekfullt och lyxigt mode. Den som är riktigt trendig kan utan problem kombinera en rutig kjol med en leopardmönstrad kappa eller blus. För den som vill ha en röd tråd i sin mönstrade festklädsel kan det vara en god idé att satsa på mönster i samma färgskala. Spännande plagg i metallic och glittrig lurex är helt rätt. En annan mycket lättburen trend är att bära helvita festplagg. En vit kavaj och ett par vita byxor matchas med skor och kanske eventuellt en väska i samma färg. En annan populär trend är att 70-talet åter är i ropet, detta innebär att vi ser mycket blommiga festkläder. Du behöver alltså inte hänga undan sommarens storblommiga klänningar, de fungerar minst lika fint på nyårsfesten eller vinterbröllopet som de gjorde under sommarens ljumma kvällar.

Våga vara extravagant

I modesammanhang anses svenskar ofta vara stilsäkra men försiktiga. Kanske är det under vintern 2017/2018 som vi definitivt kommer att våga ta ut svängarna ordentligt? Modeveckorna har nämligen fyllts av lite mer vågade plagg och accessoarer. Ett utmärkt tillfälle att vara extravagant är när det är dags för inköp av maskeradkläder till roliga temafester. För den som vill följa modet är det även läge att klä sig i lite mer iögonfallande plagg till vinterns fester. Festmodet är glammigt och lyxigt. Ett steg för att frångå det skandinaviskt stilrena är att istället satsa på trendig sammet eller brokad. Den lite mindre modiga kan välja att bära stora smycken som sticker ut. En av vinterns stora trender är nämligen rejäla glittrande halsband. En god nyhet är att festplaggen även kan bäras till vardags. Ett par svarta sammetsbyxor eller en silvrig kjol kan enkelt matchas med en mindre iögonfallande topp eller kavaj. När de kläs ner fungerar festplaggen fint att bära under arbetsveckan.