Baddräktens historia

Människan har under större delen av historien badat nakna, men då industrialiseringen och urbaniseringen gjorde att män och kvinnor var tvungna att bada tillsammans, i kombination med tidens moraliska krav, uppstod en form av badkläder på 1800-talet. Utseendet och stilen på dessa badkläder har varierat stort, men den moderna baddräkten kan sägas ha uppstått i början av 1900-talet, och dess spridning kan till stor del tillskrivas en kvinnlig pionjär som sopade banan för kommande baddräkter: Annette Kellerman. Kellerman var en australiensisk simmerska som drog mycket uppmärksamhet till sig då hon blev arresterad för det som på engelska kallas ”indecent exposure” på en strand i Boston i USA år 1907. Hon hade då på sig en baddräkt liknande de som män bar på den tiden, som hon sett när hon var i England. Baddräkten visade armar och ben, och detta ansågs alltså för oanständigt och provokativt för att hon skulle få vistas på allmän plats.Annette_Kellerman

Hennes arrestering upprörde och chockerade, något som Kellerman själv profiterade på då hon började marknadsföra baddräkter i samma stil som den hon burit, som blev kända som Annette Kellerman-baddräkter. Tre år efter hennes arrestering hade baddräkten blivit accepterad som badkläder för kvinnor i vissa delar av världen, och vid sommar-OS 1912 var baddräkten den officiella klädseln för kvinnliga simmare (1912 var också det första OS som kvinnor tävlade).

Under 1920-talet och 1930-talet började fokus skifta bort från baddräkternas funktionalitet, och mer mot deras estetik. Det berodde delvis på ett minskat intresse för bad, och ett ökat intresse för att sola. Detta ledde bland annat till att man använde material som rayon, jersey och silke för att skapa baddräkter, som inte alls tålde vatten bra. På 1930-talet började baddräkterna också att visa mer och mer hud, genom att urringningen blev djupare, ärmarna försvann och dräkterna blev mer formsittande. Vissa dräkter hade också axelband som kunde tas bort för att sola.

Baddräkten förekommer på våra stränder än idag, även om den till stor del har konkurrerats ut av bikinin, som lanserades år 1946 och som efter en lång period av att vara mycket kontroversiell nu är i princip universellt accepterad. Att bikinin är populär beror sannolikt till stor del på att vi idag, liksom på 1920- och 1930-talen, tycker om att sola. Om du också gärna solar så mycket som möjligt på sommaren, men inte har en strand i närheten, kan ett annat alternativ vara att köpa en bra uppsättning utemöbler att ha på tomten. Du hittar ett stort utbud billiga utemöbler på Buildor.se – sen fattas bara baddräkten!