Aldrig fel med svart

Svart är och förblir modefärgen nummer ett, färgen som egentligen inte är en färg utan bara avsaknad av pigment. Med en svart kappa, eller en svart väska eller klänning är man egentligen aldrig fel klädd och svart kan kombineras in i det oändliga med i princip alla andra färger på paletten. Tillsammans med pasteller blir svart mjukare, med vågat rött och orange väcks den till liv och tillsammans med beige eller vitt behåller den sin klassiska och neutrala ställning. Svart har också en förmåga att skapa en slankare siluett och ger ofta ett sofistikerat och smart uttryck, vilket naturligtvis bidrar till dess popularitet.

Vi har alla hört uttrycket den lilla svarta och vet hur smart och snyggt det är med en klassiskt svart klänning i garderoben. Med den lilla svarta transformerar du lätt stilen från vardag till fest med hjälp av olika skor, väskor och accessoarer. En svart klänning har förmågan att passa lika bra mot solbränd sommarhud som till vinterns blekare nyanser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uttrycket ”den lilla svarta” myntades redan för hundra år sedan, i samband med att Coco Chanel började lansera sina tidlösa svarta skapelser på 1920-talet. Som vanligt dröjde det dock några årtionden innan denna typ av klänning fick en naturlig plats i vanliga kvinnors garderober, och idag är den svarta klänningen ett av de viktigaste basplaggen i den kvinnliga garderoben. Något som hjälpte den svarta klänningen att nå succé världen över är Hubert de Givenchy’s klänning designad för Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffany’s som kom ut på biograferna 1961.

Trots sin popularitet och ständiga återkomst på modehusens visningar finns det skeptiker som menar att färgen svart är tråkig och intetsägande och endast bör användas på begravningar. Inget kunde dock vara mer fel, och den svarta färgens oavbrutna popularitet visar på motsatsen. Svart är spännande och visar på karaktär, och kan med fördel användas året runt så länge skor och accessoarer skiftar med årstiderna. Färgkännarna kallar ofta svart för styrkan, auktoritetens och elegansens färg, något som gör att de svarta plaggen plötsligt känns ännu mer lockande.