Modeikoner genom tiderna

Vilka är de kvinnor som har lämnat bestående avtryck i modehistorian och som vi alltid kommer att minnas som trendsättare och deras oklanderliga känsla för mode och stil? Audrey Hepburn fortsätter att inspirera modedesigners världen över trots att det var över 20 år sedan hon gick bort. Hon var en populär skådespelerska som även uppmärksammades för sin klädstil. Stilen med stor byst, smal midja och vid, knälång kjol kallades ”the new look” skapades av Christian Dior och Audrey Hepburn gjorde att stilen spreds som en löpeld över hela världen på 1950-talet.

Stilar som fungerar än idag

Vill du veta mer om modeikonernas liv? Det har gjorts flera filmer om handlar om olika modeikoner. Spelfilmen om legendariska Coco Chanel berättar om Cocos liv från det att hon var fattig student i början av 1900-talet tills hon blev den odödliga modeskaparen som vi alltid kommer att minnas. Hon skapade ”den lilla svarta”, Chaneldräkten och parfymen Chanel no 5. Filmen heter Coco avant Chanel och Audrey Tatou har huvudrollen. Brigitte Bardot är mest känd för sitt blonderade hår med lockar och svart eyeliner. Hon var skådespelerska i filmer av tvivelaktig kvalité men blev ändå världskändis. Hennes stil var ballerinaskor, hög midja och ”bardot- rutiga blusar”. Idag lever hon ett tillbakadraget liv. Det har gjorts en dokumentärfilm om hennes liv.

Stilikoner igår och idag

På 1950-talet fick Marylin Monroe alla att älska stilen med markerad midja och röda läppar. Hennes stil återkommer med jämna mellanrum och känns alltid lika aktuell. Till 1960-talets modeikoner kan nämnas Lesley ”Twiggy” Lawson. Med spindellånga ben och androgyna look gav hon modsen ett ansikte. Hon fick oss att älska den enkla och raka stil som vi förknippar med 60-talet. Hur många av dagens stilikoner kommer vi att minnas om 50 år? Kommer Kate Middleton att toppa listor över stilikoner genom tiderna? Idag toppar hon många listor med sin stil och förmåga att bära upp kläder med stolthet. Även vår Kronprinsessa Victoria är en stilikon att räkna med.