Kläder för stora kvinnor

Vad tänker du på när du klär dig? Har du en särskild favoritfärg eller tycker du om en speciell siluett? Oavsett hur din personliga stil tar sig uttryck är det viktigt att du har chans att klä dig precis som du vill. Att leka med färg och form på sina kläder och övriga attribut är ett sätt att uttrycka sin identitet. I många år har de stora klädkedjorna gjort det lätt för de som har en normativ kropp medan de som bär större storlekar har blivit förpassade till vrår i särskilda avdelningar. På såväl H&M som på Lindex och andra populära klädbutiker har modet delats upp efter storlek på konsumenterna. Många har klagat på det bristfälliga utbudet på dessa avdelningar, där det skrala utbudet tyder på att företagen kanske inte tror att större personer vill klä sig för att synas, utan snarare för att gömma sig. I takt med att debatten har lyfts har denna affärsmodell kommit att ändras och nyligen tog Lindex bort sin plus size-avdelningen för att istället låta dessa kläder vara en del av det vanliga sortimentet. Storlek ska inte vara det som avgör hur du klär dig.

Blonde elegant woman with oversize half lying in black dress and wide neckline on a meadow in the Alps.

Mer än bara svart

Svart är en traditionell modefärg som älskas av människor och modehus världen över. Vem älskar inte ”den lilla svarta” som är en modern klassiker ända sedan Coco Chanel förstod att alla kvinnor vill ha något som alltid är redo att bäras, såväl till vardag som till fest. När det gäller större storlekar har den svarta färgen hyllats eftersom den har en slimmande effekt som gör att bäraren kan se mer slank ut än vad som egentligen är fallet. Svart är visserligen en populär färg med rätta, men när det gäller kläder för stora kvinnor har många klagat på att affärerna endast erbjuder ett utbud som går i olika nyanser av svart. Betyder detta att alla kvinnor i större storlek borde gömma sig? Alla människor vill uttrycka sig, oberoende av storlek och därför bör ingen bli förpassad in i samhällets hörnen. Det finns många klädbutiker som arbetar aktivt för att omskapa den gamla mossiga bilden av hur en större kvinnokropp ska kläs. Den nya devisen säger att alla kvinnor ska känna sig välkomna att shoppa precis vad som helst, i vilken klädbutik som helst. Kläder är roligt och så ska det vara för alla, oavsett storlek! En webbutik som särskilt har riktat in sig mot mer moderiktiga kläder för större kvinnor är www.zizzi.se. Precis som många andra pionjärer vill de inspirera människor i deras enskilda liv och hoppas på att påverka samhället i rätt riktning. Om du själv funderar på att uttrycka dig mer genom dina kläder kan du först och främst tänka efter vad du verkligen vill ha och önskar. När du har bestämt dig finns det ingenting som kan hindra dig.

Bekvämt och snyggt

Hur tycker du om att klä dig – ska det vara bekvämt eller snyggt? Om du shoppar i rätt butik behöver du inte välja mellan dessa två alternativ. Eftersom de mest tongivande rösterna inom mode och trender fortfarande förhåller sig till den normativa kroppen och size zero-idealet innebär det att kläderna kan vara obekväma för de människor som har en större storlek. En tight byxa kan man nog stå ut med ett tag men det är inte skönt att känna hur resåren skaver mot midjan eller hur en liten kavaj hindrar en från att röra sig fritt. För att känna sig riktigt bekväm och utstråla lugn och självsäkerhet är det A och O att klä sig efter sin kropp. På samma sätt som du inte skulle trycka ned dina fötter i för små skor borde du inte heller tränga in dig i ett för tajt fodral eller en illasittande kjol. Kläder görs i olika snitt och modeller för att passa olika slags kroppar och skapa särskilda siluetter. En kjol i femtiotalsmodell kanske kan vara trång på en kvinna som har en stor mage eftersom kjolen har en starkt markerad midja, så på en sådan kropp kan en A-linjeformad klänning passa bättre. För att klä sig bra gäller det att ha tillgång till ett utbud av kläder men det är också viktigt att känna sin kropp.