Miljövänligt mode

Second hand innebär att man köper begagnade kläder, möbler eller saker som andra redan har använt. I dagens samhälle köper vi nytt, använder det ett tag för att sedan köpa nytt igen. Sopbergen är större än någonsin och det har kommit flera varningar från miljövetare och miljöexperter att vi måste dra ner på konsumtionen av nya varor för att minska miljöförstöringen. Att köpa begagnat kan alltså vara ett alternativ för den som vill ta hand om vår planet, och samtidigt är det bättre för plånboken då man sparar mycket pengar!

Female Shopper In Thrift Store Looking At Clothes

Skapa en personlig stil med begagnat

En fördel med att köpa second hand är att möjligheterna att skapa en personlig stil kan vara större, än när du köper sådant som finns i affärerna och som ”alla andra” köper. Du kan till exempel fynda kläder som tillverkades för många år sedan och som inte bärs av så många andra. På så sätt kan du sticka ut ur mängden och skapa en unik stil. Tryck upp en snygg t-shirt med tryck, till exempel om du fyndat en billig t-shirt i en second hand-butik, eller köp möbler som du kan måla om. Möjligheterna är oändliga och det bästa är att du kan mixa och matcha kläder, möbler, inredning och mycket annat – gammalt som nytt. Om du tröttnar på något som du köpt, kan du sedan lämna in det till en second hand-butik och köpa någonting annat i samma affär! Släng inte dina gamla kläder om de inte är trasiga, någon annan kanske kan få nytta av dem.

Fynda second hand

Det finns många olika alternativ för den som är ute efter att göra second hand-fynd. Först och främst finns det många butiker idag där du kan köpa begagnat. Håll koll på internet eller i din lokaltidning efter butiker att handla i. Du kan till exempel se en annons där det står ”Röda korset öppnar second hand” i ditt område, och handlar du där stödjer du även välgörenhet. Förutom fysiska butiker finns det en uppsjö av sidor på nätet där du kan köpa begagnat. Blocket, Tradera och Ebay är några exempel på hemsidor där du kan köpa andras använda kläder. Du kan söka på någonting specifikt, eller titta på annonser i olika kategorier för att hitta just det du är ute efter. Ytterligare ett tips är att besöka loppmarknader! Framför allt kan du hitta många loppisar under sommarhalvåret i eller runt omkring orten där du bor, då det blivit alltmer populärt för privatpersoner att rensa ut sin garderob eller förråd och sälja sina gamla kläder eller saker på loppmarknader.